Kerstbrief 2011

Sittard, december 2011

Aan Leden en Vrienden van de Sint Rosa Sociëteit

Verwend door een heerlijke lente moesten we deze zomer veelvuldig de regenjas aantrekken. Door de verregende  Sint Rosadag van 2010 vreesden wij eenzelfde debacle in 2011. Dat stond Sint Rosa echter niet toe. Hoewel de achtertuin van het Domein uit voorzorg voorzien was van professionele regenschermen mochten we deze keer genieten van een zonnige bijeenkomst. In 2011 hebben veel vrienden en leden (soms aanzienlijk) meer dan de minimumdonatie van 5 euro op de rekening van de penningmeester gestort. Daar zijn we als bestuur heel dankbaar voor; alle extra kosten voor de regenschermen in 2010 en 2011 waren hierdoor afgedekt.

Na een prachtige processiewandeling naar het kapelke op de Kolleberg, en voor velen een aangenaam verblijf op de markt, stroomde het Domein langzaam vol. Fraai en ludiek ingeleid door onze voorzitter Frans Cremers voerde Huub Willems, een van onze Zittesje professoren in den vreemde, met in zijn hand een dik pak steeds rommeliger tekstpapier (dat overigens niet geraadpleegd werd) een gloedvol “wetenschappelijk” betoog. Het deed de ouderen onder ons denken aan de fameuze professor Pacenini, die een halve eeuw geleden met even zulke expressieve gebaren de mooiste klanken wist te ontlokken aan de Marottekapel. Daarna werd het weer lente, tot in november.

Het feit dat onze Sociëteit dit jaar voor de 24e keer meeliep in de Sint Rosa processie betekent onontkomelijk dat 2012 een jubileumjaar zal zijn. Dit moet gevierd worden, want we willen onze trots laten blijken dat ook bij onze 25e gezamenlijke processiegang een lange rij Sintrosianen de Kolleberg op- en afschrijden, ondanks de moeilijke tijden die de Katholieke Kerk nu doormaakt.

Maar het is niet alleen de devotie voor Sint Rosa die oud-Sittardenaren naar onze stad trekt. Het is ook de nostalgie, de ouderwetse kermissfeer, de statige muziek door harmonie en fanfare, de gezelligheid rond de markt, het ontmoeten van oude vrienden en bekenden. Daarom zullen we volgend jaar zorgen voor een extra feestelijke ambiance, een jubileum waardig.

Nu worden die vrienden en vriendinnen wel wat ouder. De haarkleur in de achtertuin van het Domein is inmiddels opvallend grijs geworden, op die van een aantal fraai geverfde kapsels na natuurlijk. We zullen moeten erkennen dat zonder aanwas van jonge (ex) Sittardenaren onze vaandeldrager over 25 jaar een heel eenzame tocht naar het kapelke zal maken.

Daarom streeft het bestuur van onze Sociëteit naar verjonging: ook de nieuwe generatie oud-Sittardenaren zal toch met weemoed terugdenken aan sfeer en vriendschap in ons onvergelijkbare stadje? Nu er weer plekken in het bestuur vrij zullen komen, hebben we onze gelederen alvast versterkt met Roel Frusch (Sittard, man, jong) en Ghislaine Dolmans-Oremus (Zeist, vrouw en jeugdig). Met dank voor zijn vele verdiensten voor onze Sociëteit heeft het bestuur op 12 november afscheid genomen van zijn voorzitter Frans Cremers. Hij werd opgevolgd door Jo Marx (ondergetekende; Schin op Geul, man, 6 jaar jonger dan Frans). Met zijn allen zullen we zorgen voor een extra feestelijke jubileumbijeenkomst op zondag 26 augustus 2012.

We willen bij die gelegenheid aan onze leden en vrienden een overzicht aanbieden van 25 jaar Sint Rosa Sociëteit, op papier en in digitale vorm. Het bestuur verzoekt ieder die beschikt over goede foto’s (afdruk, negatief, digitaal) om deze per email of per post toe te zenden aan onze secretaris Ger Heilkens.

Inmiddels zijn de dagen weer kort en de nachten donker en lang. We wensen u daarom veel licht in uw hart, ondanks onze onzekere economische toekomst, in afwachting van hopelijk weer gezellige feestdagen en een stralend Rosa-jubileumjaar.

Het bestuur van de Sint Rosa Sociëteit wenst u en uw dierbaren een mooi kerstfeest en een gelukkig 2012.

Met vriendelijke groet, namens het bestuur,

Jo Marx, voorzitter


 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s